TRŽIŠTE RADNE SNAGE U DRUGOM KVARTALU
Back

Labour market in Q2: Croatia shows prediction of growth

KLJUČNI PODACI GLOBALNO:

  • 16% poslodavaca izjavilo je da će cijepljenje biti obavezno za sve njihove zaposlenike
  • U sljedećih 6-12 mjeseci organizacije očekuju povratak 51% zaposlenika na radno mjesto
  • 77% poslodavaca očekuje da će se razine zapošljavanja prije pandemije vratiti do kraja godine

KLJUČNI PODACI EMEA:

Predikcije se poboljšavaju ili ostaju iste u sedamnaest zemalja, a padaju u sedam zemalja u odnosu na prvo tromjesečje (Bugarska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska i Nizozemska)

Hrvatska (12%), Rumunjska (12%) i Turska ( 10%) predviđaju najveći rast zaposlenosti u regiji, dok se najslabiji rezultati očekuju u Velikoj Britaniji (-5%) i Južnoj Africi (-5%).

U Francuskoj predikcije zapošljavanja rastu za 6% u odnosu na prvo tromjesečje, a poslodavci u građevinskoj industriji i proizvodnji prijavljuju najoptimističnije planove zapošljavanja.

U Njemačkoj su najveći postoci zapošljavanja zabilježeni u sektoru financija i poslovnih usluga (+ 15%), dok ugostiteljski sektor (-16%) izvještava o najlošijem periodu od 2003. godine.

Različiti rezultati predikcija kvartala zabilježeni su u tri najveća EU gospodarstva.

Poslodavci u Francuskoj očekuju snažni rast zapošljavanja u svih sedam francuskih industrijskih sektora u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju optimistične aktivnosti zapošljavanja, a perspektive proizvodnog sektora su na najvišoj razini u posljednjih 13 godina.

Međutim, njemački poslodavci izvješćuju o opreznijim očekivanjima vezanim za rast zaposlenosti za drugi kvartal 2021. Prognoze padaju u svih sedam njemačkih industrijskih sektora u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. i prošlom godinom. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju najlošije mogućnosti zapošljavanja u zadnjih sedam godina, dok su projekcije za sektore hotelijerstva i ugostiteljstva najniže od 2003. godine. U Italiji poslodavci očekuju da će smanjiti broj zaposlenika tijekom nadolazećeg tromjesečja jer je nacionalna ekonomska prognoza negativna. Šanse za zapošljavanje padaju u pet industrijskih sektora, kako u odnosu na prethodno tromjesečje, tako i u odnosu na prošlu godinu, uključujući najniže planove zapošljavanja za proizvodni sektor u sedam godina. Hrvatska i Rumunjska zabilježile su najviši postotak rasta zapošljavanja u cijeloj regiji EMEA-e. U Hrvatskoj se očekuje povećanje obujma aktivne radne snage u svih sedam industrijskih sektora tijekom drugog kvartala 2021., dok se rumunjski poboljšava već tri uzastopna kvartala.

Other news

bosqar-invest

Leadership shifts and new Advisory Board to position workplace for future success

BOSQAR INVEST is announcing a leadership transition in its HR vertical, Workplace.
Aleksandar Hangimana is stepping down as CEO of Manpower…
životopis

How to write a resume: 8 tips for attractive CV

Writing a resume is one of the most important tasks you will perform in the job search process. Despite the fact that today there are many ways to…
Manpower istraživanje Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja

Salary and employment trends: salary increases anticipated?

The research "Salary and employment trends" is part of a series of regular surveys by Manpower Croatia and Manpower SEE that provide…
loading-gif