TRŽIŠTE RADNE SNAGE U DRUGOM KVARTALU
Back

Tržište radne snage u Q2: Hrvatska pokazuje predikcije rasta

KLJUČNI PODACI GLOBALNO:

  • 16% poslodavaca izjavilo je da će cijepljenje biti obavezno za sve njihove zaposlenike
  • U sljedećih 6-12 mjeseci organizacije očekuju povratak 51% zaposlenika na radno mjesto
  • 77% poslodavaca očekuje da će se razine zapošljavanja prije pandemije vratiti do kraja godine

KLJUČNI PODACI EMEA:

Predikcije se poboljšavaju ili ostaju iste u sedamnaest zemalja, a padaju u sedam zemalja u odnosu na prvo tromjesečje (Bugarska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska i Nizozemska)

Hrvatska (12%), Rumunjska (12%) i Turska ( 10%) predviđaju najveći rast zaposlenosti u regiji, dok se najslabiji rezultati očekuju u Velikoj Britaniji (-5%) i Južnoj Africi (-5%).

U Francuskoj predikcije zapošljavanja rastu za 6% u odnosu na prvo tromjesečje, a poslodavci u građevinskoj industriji i proizvodnji prijavljuju najoptimističnije planove zapošljavanja.

U Njemačkoj su najveći postoci zapošljavanja zabilježeni u sektoru financija i poslovnih usluga (+ 15%), dok ugostiteljski sektor (-16%) izvještava o najlošijem periodu od 2003. godine.

Različiti rezultati predikcija kvartala zabilježeni su u tri najveća EU gospodarstva.

Poslodavci u Francuskoj očekuju snažni rast zapošljavanja u svih sedam francuskih industrijskih sektora u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju optimistične aktivnosti zapošljavanja, a perspektive proizvodnog sektora su na najvišoj razini u posljednjih 13 godina.

Međutim, njemački poslodavci izvješćuju o opreznijim očekivanjima vezanim za rast zaposlenosti za drugi kvartal 2021. Prognoze padaju u svih sedam njemačkih industrijskih sektora u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. i prošlom godinom. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju najlošije mogućnosti zapošljavanja u zadnjih sedam godina, dok su projekcije za sektore hotelijerstva i ugostiteljstva najniže od 2003. godine. U Italiji poslodavci očekuju da će smanjiti broj zaposlenika tijekom nadolazećeg tromjesečja jer je nacionalna ekonomska prognoza negativna. Šanse za zapošljavanje padaju u pet industrijskih sektora, kako u odnosu na prethodno tromjesečje, tako i u odnosu na prošlu godinu, uključujući najniže planove zapošljavanja za proizvodni sektor u sedam godina. Hrvatska i Rumunjska zabilježile su najviši postotak rasta zapošljavanja u cijeloj regiji EMEA-e. U Hrvatskoj se očekuje povećanje obujma aktivne radne snage u svih sedam industrijskih sektora tijekom drugog kvartala 2021., dok se rumunjski poboljšava već tri uzastopna kvartala.

Druge vijesti

bosqar-invest

Promjene u vodstvu i novi savjetodavni odbor za pozicioniranje radnog mjesta za budući uspjeh

BOSQAR INVEST objavljuje promjenu vodstva u svojoj HR vertikali, Workplace. Aleksandar Hangimana povlači se s mjesta izvršnog direktora Manpower SEE…
životopis

Kako napisati životopis: 8 savjeta za privlačan CV

Pisanje životopisa jedan je od najvažnijih zadataka koje ćete obavljati u procesu traženja posla. Unatoč činjenici da danas postoji mnogo načina za…
Manpower istraživanje Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja

Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja: predviđa se rast plaća?

Istraživanje "Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja" dio je niza redovitih istraživanja Manpower Hrvatske i Manpower SEE koji pruža važne…
loading-gif