Prijava

Dijeli

Natrag na blog

TOP 5 ZANIMANJA / SEKTORA U POTRAŽNJI

Iako je gospodarski rast preduvjet za otvaranje novih radnih mjesta, važno je i da rast nastaje u sektorima koji imaju potencijal apsorbirati nezaposlenu radnu snagu u velikoj mjeri čime se doprinosi stabilizaciji i općem boljitku tržišta rada, a samim time i ekonomije.

Izreka kako je najbitnije raditi ono što volimo svakako je jedan od mudrijih i plemenitijih savjeta kojih možemo dobiti za vrijeme vlastite poslovne karijere. No jednako tako, bilo da upravo započinjemo svoju karijeru ili želimo izvršiti prekvalifikaciju, jedan od osnovnih kriterija prilikom odabira profesije svakako je i pravilo ponude i potražnje. Tržište rada se sve brže mijenja, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, a zajedno s njim nastaju i novi trendovi, potrebe, kvote i prognoze najtraženijih zanimanja u određenom vremenskom rasponu. Iako je gospodarski rast preduvjet za otvaranje novih radnih mjesta važno je i da rast nastaje u sektorima koji imaju potencijal apsorbirati nezaposlenu radnu snagu u velikoj mjeri čime se doprinosi stabilizaciji i općem boljitku tržišta rada, a samim time i ekonomije.


 


Ukupna potražnja za zaposlenicima u određenom gospodarstvu, kao i zahtjevi bilo koje specifične industrije, relativna razina obrazovanja i osposobljavanja radnika te niz drugih čimbenika mogu uzrokovati povećanjem ili smanjenjem potražnje za radnom snagom, a time i promjenama na tržištu rada. Kada se stopa nezaposlenosti poveća, povećava se i ponuda na tržištu koja poslodavcima daje mogućnost da budu selektivniji u svom odabiru i nude manje beneficije. Kada se stopa nezaposlenosti spusti, poslodavci se moraju natjecati za najbolje radnike koji zbog izravnog nadmetanja između konkurenata dobivaju veće plaće i u pravilu bolje radne uvjete.


 


Procjenjuje se da gotovo 40% svih zaposlenika kontinuirano pregledava ostale aktivne natječaje te razmišlja o novim mogućnostima zapošljavanja i promjeni radnog mjesta. Imajući na umu rapidan rast gig/share ekonomije kao i neizbježnu fleksibilizaciju tržišta rada, sve osim dodatnog jačanja navedenog postotka predstavljalo bi pravo iznenađenje. Kao što vidimo maksima “konstanta je jedina promjena“ slobodno se može prenijeti na poslovne procese i kreiranje trendova koji diktiraju radne uvjete i postaju dominatna obilježja. CareerCast sastavio je popis najtraženijih poslova na temelju podataka iz Bureau of Labor Statistics-a, globalnih trendova zapošljavanja, sveučilišnih kvota i dostupnih oglasa za posao. Pogledajte koji su to poslovi za koje prognoze ukazuju na rapidan rast obujma poslovanja, a samim time i rast potrebne radne snage.


 



 


1. Zdravstvo, medicina i skrbništvo


 


Predviđena stopa rasta: 30%


Dobna struktura populacije razvijenog svijeta doživjela je nekoliko značajnih promjena. Na primjer, u SAD-u, Velikoj Britaniji i većem dijelu Europe u svakom se desetljeću od 1930. godine očekivano trajanje života povećalo za otprilike 2,5 godine. Dok je očekivano trajanje životnog vijeka u ovim regijama prosječno bilo 60 godina za nekoga primjerice rođenog 1930. godine, sada je taj prosjek porastao na preko 80 godina. Očita implikacija starenja stanovništva u smislu tržišta rada je da generacija babyboomera stari i postepeno se priprema za mirovinu, a time se smanjuje se i veliki broj radnika primarne dobi – to jest oni između 25 i 49 godina koji su najproduktivniji. Starenje populacije razvijenih zemalja ne pokazuje znakove zaustavljanja, a takav trend će definitivno imati posljedice koje će se osjetiti u nadolazećim periodima. Medicinski sektor logično i dalje raste, a pozicija medicinskog tehničara je i dalje jedan od najtraženijih poslova u industriji. Prognozira se da će samo SAD morati zaposliti 2,3 milijuna novih zdravstvenih radnika do 2025. godine kako bi se na odgovarajući način brinuli o starijoj populaciji. Kao što vidimo trajna nestašica kvalificiranih radnika – od medicinskih sestara preko liječnika pa do laboratorijskih tehničara značit će stotine tisuća pozicija koje će ostati prazne i nužno morati biti popunjene te se slobodno može konstatirati kako je malo drugih industrija koje vode utrku sa satom kako bi pronašle radnu snagu kao što je to slučaj s medicinom. Pozitivan aspekt u silnoj potražnji radne snage svakako je relativno lagan proces prekvalifikacije koji zahtjeva manju obuku i općenitu razinu obrazovanja, pa je za očekivati kako će uslijed tržišnih modifikacija doći i do zadovoljavajuće kvote zaposlenika kako bi ovaj izuzetno bitan sektor i dalje mogao nesmetano funkcionirati.


 


NAJTRAŽENIJE POZICIJE: njegovatelj, medicinski tehničar, fizioterapeut


 



 


2. Informacijska tehnologija (IT)


 


Predviđena stopa rasta: 22%


Tehnologija se ubrzano širi tržištem noseći sa sobom pregršt prilika za napredovanje, a potražnja za IT profesionalcima neprekidno raste. Stručnjaci s naprednim znanjem Jave ili programeri s iskustvom od jedne do dvije godine sada prosječno imaju veću plaću za 20% u usporedbi s par godina unatrag. Java, programski jezik široko korišten od strane interaktivnih web stranica često se navodi kao ključna riječ najviše pretražena od strane poslodavaca. Prije desetak godina pametni telefoni i tableti jedva da su postojali, a mnoge tvrtke još uvijek nisu jasno definirale gdje bi trebale usmjeriti svoje digitalne napore, što govori kako još uvijek ima prostora za jačanjem potražnje. IT poslovi su sasvim sigurno među najbrže rastućim u sljedećem desetljeću, a recruiteri su rekli da su vještine u cybersecurityu, cloudu, analitici podataka, Internetu stvari i konvergentnoj infrastrukturi najviša tražena vrijednost. Ove moderne tehnološke grane povukle su za sobom još jednu grupu zanimanja koja spadaju u takozvanu kreativnu industriju. Radi se o grafičarima, dizajnerima, ilustratorima, fotografima, copywriterima, producentima i umjetnicima svih vrsta koji sudjeluju u izradi vizualnih proizvoda i u svim poslovima vezanim za vizualnu komunikaciju. Prognoze, osobito one vezane za poslove uz tehnologiju često su kontroverzne jer ne mogu uzeti u obzir brzu tržišnu promjenu i tehnološke poremećaje, no usprkos tim inhibitorima sasvim je sigurno kako će potreba za visokokvalificiranim stručnjacima iz područja IT-a nastaviti svoj rapidni rast. Ako gledamo na koje su industrije fokusirane najveće (tehnološke) kompanije na svijetu, možemo zaključiti kako budućnost zaista donosi revoluciju virtualne stvarnosti, nevjerojatan napredak umjetne inteligencije, električne automobile kojima će upravljati računala, a tko zna, možda zaista budemo mogli svoje misli i svijest jednostavno uploadati u računalo.


 


NAJTRAŽENIJE POZICIJE: software developer, cybersecurity, dizajner za učenje strojeva


 



 


3. Računovodstvo i financije


 


Predviđena stopa rasta: 17%


Nedavno istraživanje pokazalo je kako polovica odraslih osoba u razvijenim zemljama tvrdi da im je prijeko potrebno financijsko savjetovanje u određenim segmentima života. Iako se na prvi pogled ova silna potražnja financijskog osoblja čini proturječnom u sklopu masovne digitalizacije i automatizacije, činjenica je da u društvu postoji veliki postotak ljudi koji nisu adekvatno educirani u vidu financijskog planiranja. Trend rasta radne snage u financijskom sektoru tako je u jačanju još od 2014. godine i po svemu sudeći svoju uzlaznu putanju nema namjeru zaustaviti tako brzo. Velika stavka u cijeloj priči zasigurno je i smjena generacije – Babyboomeri naime polako odlaze u mirovinu i trebat će asistenciju prilikom prijelaza u novu životnu fazu. Općenito promatrano, najčešće nezadovoljene potrebe prosječnog građana za savjetima padaju na dugoročno planiranje i planiranje mirovina. Kao što vidimo, postoje značajne mogućnosti za planere i pružatelje usluga savjetovanja koji mogu učinkovito ispuniti ove potrebe. Industrijski gledano, pozicija financijskog savjetnika ima perspektivu rasta od 30%, znatno iznad prosjeka i samog financijskog sektora. S obzirom na dinamično tržište, ubrzani način života i činjenicu da živimo u turbulentnom i promjenjivom vremenu veliki dio populacije pokušava intenzivnije planirati svoje novčane resurse ne bi li sebi olakšali budućnost punu neizvjesnosti. Postoji sve veća potražnja i za računovođama i knjigovođama, a nemali broj poslodavaca želi zaposliti maturante na kvalificiranim položajima kako bi pokrio trenutnu nestašicu kandidata. Dotične pozicije mnogo su manje izložene nesigurnošću radnog mjesta i poslovnim rizicima nego primjerice prodaja ili razvoj poslovanja, a čak i ako zaposlenici odluče prijeći u drugu struku vještine se mogu prenijeti na širok spektar industrija i organizacija, uključujući pravo i oglašavanje. Kako bi bolje upravljali razdobljima ekstremne volatilnosti tržišta neke savjetodavne tvrtke već pojačavaju broj financijskih savjetnika ne bi li poboljšali svoje automatizirane usluge i ulaganja u klijente.


 


NAJTRAŽENIJE POZICIJE: financijski savjetnik, računovođa, poslovni analitičar


 


 



 


4. Inženjering


 


Predviđena stopa rasta: 13%


Odabir obrazovanja i karijere mnogih današnjih studenata pada upravo na određene podskupine inženjeringa. I s dobrim razlogom: očekuje se kako će mogućnosti zapošljavanja za mnoge vrste inženjera značajno rasti tijekom sljedećeg desetljeća. Nadalje, inženjerstvo je često puta doista jedna od novčano nagrađivanijih postojećih karijera budući da stručnjaci rade na vrhunskoj tehnologiji pa shodno tome i primaju relativno velikodušne plaće. Pored navedenog zanimljiv je podatak kako su 7 od 10 najbolje plaćenih zaposlenika koji su završili fakultet zaposleni u inženjeringu! Ironično, dvije najbrže rastuće inženjerske struke imaju i dva najveća udjela starijih radnika pred mirovinom: biomedicinske inženjere i inženjere nafte. U oba slučaja 25% trenutno zaposlenih radnika ima 55 godina ili više, što dodatno stvara pritisak na pronalazak adekvatne radne snage kako bi se pratile potrebe tržišta. Primjer naftnog inženjera se posebno ističe kombinacijom najviše plaće, najbržeg rasta industrije, najstarijom radnom snagom i najmanjom količinom aplikacija za postojeća radna mjesta. Kada pogledamo ukupne brojeve inženjerstvo se može pohvaliti kontinuiranom stopom rasta od 10,3% u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Usprkos aktualnim tržišnim promjenama inženjeri će uvijek biti traženi, a pojedine specifične vještine koje su trenutno na cijeni lako su podložne vanjskim faktorima ponude i potražnje koji ni u slučaju inženjeringa ne prave iznimku. Trenutno postoji više od 40 različitih inženjerskih pozicija u 5 različitih kategorija, a samo polje inženjeringa i dalje će se razvijati zbog poslije-recesijskog buma i tehnoloških inovacija.


 


NAJTRAŽENIJE POZICIJE: naftni inženjering, softverski inženjering, biomedicinski inženjering


 


 



 


5. Ljudski potencijali (HR)


 


Predviđena stopa rasta: 9%


Ljudski potencijali su gospodarska grana u kojoj se danas okreće više milijardi eura na godišnjoj razini i mirno se može konstatirati kako se radi o industriji u zamahu prepunoj mogućnosti. Iako se u prošlosti smatrala administrativnom funkcijom unutar kompanija ljudski potencijali su evoluirali, a osobe koje su zaposlene unutar ovog sektora ostvaruju dinamične, raznovrsne i kreativne profesije s fokusom na ljude i razvoj karijera. Ali to nije sve: HR polje je gotovo sveprisutno koliko u praksi može biti – križa se sa svim mogućim granama, počevši od maloprodaje, tehnologije, pa do zdravstvene zaštite i proizvodnje. U sklopu društvenih i poslovnih promjena prilikom kojih tehnologija odigrava sve veću ulogu HR postaje raznovrsniji i strateški važniji nego ikada u prošlosti. Tvrtke sada više nego ikada prije nastoje zaposliti najbolje ljude s najboljim idejama i vještinama, a to je trenutak u kojem ljudski potencijali ulaze u priču na velika vrata. Ovisno o tvrtki opseg posla u ljudskim potencijalima može obuhvaćati sve od regrutiranja, preko treninga pa do outplacement-a. Dok manje organizacije u pravilu imaju samo jednog generalista ili menadžera ljudskih potencijala, u velikim korporacijama upravljanje ljudskim resursima je podijeljeno na nekoliko područja uključujući posredovanje pri zapošljavanju, privremeno zapošljavanje, psihologijsku procjenu, razvoj karijere i HR consulting. Veliki trend koji ide u prilog jačanju potrebe za ljudskim potencijalima je neizbježna prilagodba fleksibilnim radnim uvjetima i radnim mjestima. Tradicionalni radni okvir polako odlazi u mirovinu te nastaju novi, atipični tržišni modeli koji podrazumijevaju često mijenjanje poslova, radne odnose u trajanju određenog projekta i uključenost gig/share ekonomije. Kako bi i dalje bili učinkoviti i zadržali predviđeni rast od 9%, profesionalci iz domene ljudskih potencijala morat će se prilagoditi i zadovoljiti potrebe preusmjeravanja radne snage na novonastale tržišne uvjete.


 


NAJTRAŽENIJE POZICIJE: recruiter, voditelj HR-a, stručnjak za obuku i razvoj

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

23.02.2022

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!