zamolba za posao
Back

Zamolba za posao: kako napisati odličnu molbu za posao?

Pisanje zamolbe za posao može biti izazovan zadatak, pogotovo ako niste sigurni što točno trebate uključiti i kako se istaknuti od ostalih kandidata. 

No, dobra vijest je da uz naše smjernice možete napisati zamolbu koja će potencijalnim poslodavcima pokazati vaše vještine, motivaciju i sposobnost prilagodbe. 

U nastavku vam donosimo korisne savjete o tome kako napisati zamolbu za posao koja će vam pomoći u postizanju profesionalnih ciljeva.

5 načina kako napisati odličnu zamolbu za posao

Zamolba za posao je prvi korak u stvaranju dobrog dojma na poslodavca. Njome pokazujete svoju zainteresiranost za radno mjesto, kompetencije i želju za pridruživanjem njihovom timu. Iako postoji mnogo načina kako pristupiti pisanju zamolbe, ključno je imati na umu nekoliko važnih stavki.

  1. Prilagodite zamolbu za oglas radne pozicije

Svaka zamolba za posao mora biti personalizirana i prilagođena konkretnom radnom mjestu. Dobro istražite tvrtku, upoznajte se s njenim vrijednostima i kulturom te istaknite kako se vaša iskustva i vještine uklapaju u ono što traže. 

Oprezno s generičkim rečenicama jer će poslodavac lako prepoznati.

  1. Prava duljina zamolbe

Zamolba za posao ne bi trebala biti predugačka. Cilj je zadržati pažnju poslodavca i pružiti im ključne informacije o vašim kvalifikacijama. 

Optimalna duljina zamolbe je jedna stranica, ali pazite da je strukturirana i lako čitljiva.

  1. Izbjegavajte gramatičke pogreške

Prije nego što pošaljete zamolbu, svakako je provjerite na gramatičke pogreške i pravopis. Profesionalan i korektan jezik pokazuje vašu pažnju prema detaljima i ozbiljnost prema radnom mjestu za koje se prijavljujete.

Iskoristite besplatne online alate za provjeru pravopisnih grešaka poput Grammarly ili Ispravi.me.

  1. Istaknite svoje prednosti

U nekoliko rečenica jasno i sažeto objasnite zašto ste baš vi idealan kandidat za poziciju. 

Spomenite svoja relevantna iskustva, obrazovanje ili vještine koje vas čine posebnima u usporedbi s drugim kandidatima.

  1. Nemojte slati generičke zamolbe za posao

Generičke zamolbe, koje izgledaju kao da su kopirane i zalijepljene za više oglasa, mogu ostaviti dojam da niste dovoljno zainteresirani za određenu poziciju. Poslodavci žele vidjeti vaš trud i pažnju. Ako želite ostaviti još bolji dojam, dizajnirajte svoju zamolbu u alatima poput Canve, gdje možete koristiti profesionalne predloške i vizualno istaknuti svoje kvalifikacije i osobnost.

Zamolba za posao primjer

U primjeru ove zamolbe možete vidjeti tri glavna dijela: uvod, glavni dio i završetak:

 

zamolba za posao primjer

 

Ne zaboravite na važne dijelove zamolbe za posao

Kao što možete vidjeti u primjeru zamolbe u prethodnom ulomku, zamolba za posao mora sadržati 3 dijela:

1. Uvodni dio zamolbe

Zaočnite zamolbu s jasnim naslovom i kratkim uvodom. 

U uvodnom dijelu navedite na koje se radno mjesto prijavljujete te nekoliko rečenica o tome zašto vas zanima upravo ta pozicija.

2. Glavni dio zamolbe

Glavni dio je prostor za detaljnije predstavljanje radnih iskustva, relevantnih projekata i vještine koje ste razvili tijekom karijere. 

Navedite konkretne primjere i rezultate. Na primjer, umjesto da kažete "imam iskustva u vođenju tima", napišite: "Vodio sam tim od 5 ljudi na projektu razvoja novog proizvoda, čime smo povećali prodaju za 20% u šest mjeseci."

3. Završni dio

Završite zamolbu sa zahvalom na vremenu poslodavca te izrazite želju za sudjelovanjem u procesu selekcije. Ostavite svoje kontakt podatke i potaknite poslodavca da vas kontaktira za dodatne informacije.

Zašto poslodavci još uvijek inzistiraju na zamolbama za posao?

U današnje vrijeme, sve više kandidata koristi društvene mreže poput LinkedIna za prijavu na posao, a poslodavci češće traže informacije kroz online profile i portale. 

Zbog toga se može postaviti pitanje: jesu li zamolbe za posao postale zastarjele?

Iako su načini prijave na posao evoluirali, zamolba za posao i dalje ostaje važan alat u procesu zapošljavanja. Ona pokazuje vašu sposobnost komuniciranja, razmišljanja i razumijevanja zahtjeva pozicije na koju se prijavljujete. 

Profesionalno napisana zamolba za bilo koje radno mjesto će uvijek biti prednost, osobito ako konkurirate za radna mjesta gdje se traže razvijene komunikacijske vještine.

Dakle, iako se svijet zapošljavanja promijenio, zamolba za posao još uvijek ima važnu ulogu u isticanju prednosti i pridobivanju pažnje poslodavca.

Tražite posao?

Pogledajte naša otvorena radna mjesta i pronađite posao za sebe.

Druge vijesti

hr.weekend manpower

Manpower i Mplus na HR.WEEKEND-U: utjecaj modela rada na izbor poslodavca

Ove godine smo dočekali najpoznatiji festival za moderan HR. Od 19. do 22. rujna, u Rovinju se održao popularni skup za HR profesionalce i…
bosqar-invest

Promjene u vodstvu i novi savjetodavni odbor za pozicioniranje radnog mjesta za budući uspjeh

Promjene vodstva pozicioniraju Manpower za budući uspjeh na tržištu rada.
životopis

Kako napisati životopis: 8 savjeta za privlačan CV

Kako napisati životopis koji se ističe i osigurava priliku za razgovor.
loading-gif