hr.weekend manpower
Back

Manpower i Mplus na HR.WEEKEND-U: utjecaj modela rada na izbor poslodavca

U sklopu tekućeg problema na tržištu rada - kako privući i zadržati najbolje talente, Manpower Hrvatska kao dio BOSQAR INVEST grupe, surađivao je s Mplus u istraživanju koje je razjasnilo kako modeli rada oblikuju izbor poslodavca, zadovoljstvo poslom i budućnost produktivnosti.

Danas, pretpostavlja se da većina modernih i progresivnih tvrtki nude fleksibilan model rada, no podrazumijeva li se hibridni rad danas kao benefit ili nešto što je uobičajeno kod svakog poslodavca?

HOME-WORK BALANCE: Koliko je fleksibilan model rada učestao?

Još otkada je pandemija “uzburkala” dosadašnje navike rada, poslodavci i dalje traže pravi balans između dostupnih modela rada. No, posloprimci sve više inzistiraju na hibridnom modelu rada. 

Na ovogodišnjem HR. WEEKEND-u, Manpower Hrvatska je u suradnji s Mplus, proveo istraživanje na temu kako modeli rada oblikuju izbor poslodavca, zadovoljstvo poslom i budućnost produktivnosti.

Manpowerov recruitment consultant Karlo Vrbanac, podijelio je rezultate istraživanja i nekoliko zaključaka.

karlo vrbanac manpower

Karlo Vrbanac, HR consultant, Manpower

Izvor fotografije: Matej Rebernišak

Fleksibilan rad ili ne?

Prema istraživanju 53% ispitanika je istaknulo da radi “on-site”, dok je samo 21% njih izjavilo da preferira takav model rada. Također, 49% ispitanika trenutno radi u preferiranom modelu rada – a samo 17% se želi vratiti klasičnom “on-site” radu.

Work-life ravnoteža ili veća plaća?

Na HR.WEEKEND festivalu, Karlo Vrbanac je istaknuo u istraživanju kako polovica ispitanika svih dobnih skupina preferira ravnotežu privatnog i poslovnoh života prilikom odabira poslodavca. Zanimljivo je da bi čak 53% ispitanika prihvatilo manju plaću, ako bi imali veću fleksibilnost u modelu rada.

Koji je najvažniji faktor prilikom odabira poslodavca?

Prema istraživanju 51% ispitanika u velikim tvrtkama (500+ zaposlenika) koriste hibridni ili remote model rada. Kao kritičan faktor prilikom odabira poslodavca, 66% ispitanika svih dobnih skupina, ističu upravo ravnotežu privatnog i osobnog života.

Na istu temu je i održana panel diskusija koju je moderirala Bruna Kostelac Košir, gdje su sudionici raspravili ključne faktore pri odabiru optimalnog modela za njihove kompanije. Zaključak je bio da je istraživanje opovrgnulo mitove o menadžerima kao onima koji nisu fleksibilni te da velike kompanije nisu fleksibilne. Na kraju, istraživanje je pokazalo da nisu samo mlađe generacije radnika te koje žele fleksibilnost u modelu rada.

Bruna Kostelac Košir Mplus

Bruna Kostelac Košir, Chief People Officer, Mplus

Izvor fotografije: Matej Rebernišak

Manpower istraživanja plaća i beneficija

Kao konzultanti, u svakodnevnom smo kontaktu s poslodavcima i kandidatima, s ciljem da usmjeravamo obje strane ka pronalasku zajedničkog jezika i usklađivanju tržišnih trendova i očekivanja. 

Eksperti smo za analizu sustava plaća i beneficija, mjerenje uspjeha brenda poslodavca, uključujući postavljanje strategije za njegovo poboljšanje, kao i analizu zadovoljstva i angažmana zaposlenika.

Kontaktirajte nas.

 

Izvor naslovne fotografije: Matej Rebernišak

Druge vijesti

bosqar-invest

Promjene u vodstvu i novi savjetodavni odbor za pozicioniranje radnog mjesta za budući uspjeh

BOSQAR INVEST objavljuje promjenu vodstva u svojoj HR vertikali, Workplace. Aleksandar Hangimana povlači se s mjesta izvršnog direktora Manpower SEE…
životopis

Kako napisati životopis: 8 savjeta za privlačan CV

Pisanje životopisa jedan je od najvažnijih zadataka koje ćete obavljati u procesu traženja posla. Unatoč činjenici da danas postoji mnogo načina za…
Manpower istraživanje Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja

Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja: predviđa se rast plaća?

Istraživanje "Trendovi kretanja plaća i zapošljavanja" dio je niza redovitih istraživanja Manpower Hrvatske i Manpower SEE koji pruža važne…
loading-gif