Prijava

Dijeli

Natrag na blog

Kako napisati motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je prava prilika da poslodavcu pokažete svoje kvalifikacije i osobnost. Prilagodba sadržaja motivacijskog pisma prema potrebama i vrijednostima tvrtke, te isticanje svojih najjačih strana mogu vas izdvojiti iz mnoštva kandidata.

Kada se prijavljujete za posao, motivacijsko pismo često zahtijeva jednaku pažnju kao i sam životopis.


 


Motivacijsko pismo nije samo formalna gesta, nego i prilika koja omogućuje poslodavcima da bolje razumiju vaše kvalifikacije i osobnost, te da utvrde je li vaša prijava u skladu s njihovim očekivanjima.


 


S jedne strane, poslodavci koriste ovo pismo kako bi procijenili vašu kompatibilnost s poslom, dok s druge strane, to je vaša prilika da se istaknete iz mnoštva drugih kandidata.


 


Stoga je važno da svoje motivacijsko pismo oblikujete na način koji naglašava vaše jedinstvene vještine, kvalifikacije i iskustvo, te da ga prilagodite specifičnostima pozicije na koju se prijavljujete.


 


Uvod motivacijskog pisma


Važno je personalizirati svoj prvi dojam poslodavcima kako biste se istaknuli od ostalih kandidata. Početak motivacijskog pisma generičkim uvodom vjerojatno će rezultirati gubitkom pozornosti regrutera.


 


Stoga je vrijedno uložiti dodatan trud u prilagodbu pisma prema zahtjevima oglasa za radno mjesto, ali i vrijednostima poslodavca. U uvodnom dijelu pisma naglasite svoje relevantno iskustvo kako biste odmah privukli pažnju.


 


Zatim, u drugom dijelu, sažmite svoje snage, istaknite svoje vještine i povežite ih s traženim kompetencijama za poziciju na koju se prijavljujete. Ne zaboravite koristiti broje i dokazati svoje uspjehe. Osobniji pristup pisanju motivacijskog pisma će vam pomoći da se istaknete i povećate šanse za uspjeh u procesu prijave za posao.


 


Koristite važne ključne riječi


Regruteri često koriste posebne sustave za procesuiranja i upravljanje životopisima, te s pomoću njih skeniraju ključne riječi koje su prisutne u vašim životopisima i motivacijskim pismima. Preporuka je da u motivacijskom pismu koristite jezik, sintaksu i ključne riječi objave za posao, baš kao što biste to učinili u životopisu.


 


Kako biste osigurali da vaše motivacijsko pismo bude uočeno, važno je koristiti ključne riječi koje se pojavljuju u oglasu za posao. Ovo ne samo da će pomoći vašem pismu da prođe kroz filtere za pretraživanje, već će i pokazati da pažljivo pratite zahtjeve i specifikacije oglašenog radnog mjesta.


 


Ispričajte svoju priču


Motivacijsko pismo predstavlja priliku da ispričate svoju priču na način koji će poslodavca zaista zainteresirati i pokazati vašu jedinstvenost. To je vaša prilika da se izdvojite iz gomile ostalih kandidata i pokažete svoju autentičnost.


 


Kroz konkretne primjere ili situacije iz vašeg profesionalnog ili osobnog života, pokažite kako su vaše strasti, interesi i iskustva usklađeni s onim što poslodavac traži. Neka vaša priča odražava vašu predanost prema poziciji za koju se prijavljujete.


 


U zaključnom dijelu motivacijskog pisma, naglasite svoj entuzijazam za poziciju i tvrtku, ali isto tako izrazite spremnost za daljnje razgovore i suradnju.


 


Budite iskreni i zahvalni na vremenu koje je poslodavac posvetio čitanju vaše prijave. Istaknite želju za prilikom da se osobno upoznate.


 


Savjeti za kraj


Provjerite pismo na gramatičke i pravopisne greške.


 


Pazite da pismo ne bude predugačko, neka bude kratko i jasno.


 


Prilagodite ton pisma tonu kompanije. Neki vole formalan pristup, dok drugi cijene opušteniji stil.


 


Zapamtite, motivacijsko pismo je vaša prilika da se istaknete i pokažete svoju osobnost i profesionalnost. Iskoristite je maksimalno kako biste ostavili dobar dojam na poslodavca.


 


Izvor:


https://workforce-resources.manpowergroup.com/blog/how-to-write-a-cover-letter

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

23.02.2022

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!