Prijava

Dijeli

Natrag na blog

Q2- Tržište radne snage u drugom kvartalu - HRVATSKA I RUMUNJSKA IZNENAĐUJU S NAJPOZITIVNIJIM PREDIKCIJAMA RASTA

ManpowerGroup anketirao je više od 15.300 poslodavaca u regiji Europe, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) o namjerama zapošljavanja za drugo tromjesečje 2021. Povećanje radne snage očekuje se u 18 zemalja tijekom narednog tromjesečja, ali poslodavci u šest zemalja očekuju i smanjenje broja zaposlenih.

KLJUČNI PODACI GLOBALNO:  • 16% poslodavaca izjavilo je da će cijepljenje biti obavezno za sve njihove zaposlenike

  • U sljedećih 6-12 mjeseci organizacije očekuju povratak 51% zaposlenika na radno mjesto

  • 77% poslodavaca očekuje da će se razine zapošljavanja prije pandemije vratiti do kraja godine


 


KLJUČNI PODACI EMEA:


Predikcije se poboljšavaju ili ostaju iste u sedamnaest zemalja, a padaju u sedam zemalja u odnosu na prvo tromjesečje (Bugarska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska i Nizozemska)


Hrvatska (12%), Rumunjska (12%) i Turska ( 10%) predviđaju najveći rast zaposlenosti u regiji, dok se najslabiji rezultati očekuju u Velikoj Britaniji (-5%) i Južnoj Africi (-5%).


U Francuskoj predikcije zapošljavanja rastu za 6% u odnosu na prvo tromjesečje, a poslodavci u građevinskoj industriji i proizvodnji prijavljuju najoptimističnije planove zapošljavanja.


U Njemačkoj su najveći postoci zapošljavanja zabilježeni u sektoru financija i poslovnih usluga (+ 15%), dok ugostiteljski sektor (-16%) izvještava o najlošijem periodu od 2003. godine.


 


Različiti rezultati predikcija kvartala zabilježeni su u tri najveća EU gospodarstva.


Poslodavci u Francuskoj očekuju snažni rast zapošljavanja u svih sedam francuskih industrijskih sektora u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju optimistične aktivnosti zapošljavanja, a perspektive proizvodnog sektora su na najvišoj razini u posljednjih 13 godina.


Međutim, njemački poslodavci izvješćuju o opreznijim očekivanjima vezanim za rast zaposlenosti za drugi kvartal 2021. Prognoze padaju u svih sedam njemačkih industrijskih sektora u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. i prošlom godinom. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju najlošije mogućnosti zapošljavanja u zadnjih sedam godina, dok su projekcije za sektore hotelijerstva i ugostiteljstva najniže od 2003. godine. U Italiji poslodavci očekuju da će smanjiti broj zaposlenika tijekom nadolazećeg tromjesečja jer je nacionalna ekonomska prognoza negativna. Šanse za zapošljavanje padaju u pet industrijskih sektora, kako u odnosu na prethodno tromjesečje, tako i u odnosu na prošlu godinu, uključujući najniže planove zapošljavanja za proizvodni sektor u sedam godina. Hrvatska i Rumunjska zabilježile su najviši postotak rasta zapošljavanja u cijeloj regiji EMEA-e. U Hrvatskoj se očekuje povećanje obujma aktivne radne snage u svih sedam industrijskih sektora tijekom drugog kvartala 2021., dok se rumunjski poboljšava već tri uzastopna kvartala.

06.09.2021

Zašto je edukacija zaposlenika važna?

Prije svega par desetljeća novozaposleni radnik otpočeo bi poslovnu etapu s očekivanjem da će cijelu karijeru provesti kod jednog te istog poslodavca. Nakon što bi novi zaposlenik u početnoj fazi bio upoznat s osnovnim, i najčešće pragmatičnim aspektima radnog mjesta, poslodavac jednako kao ni zaposlenik ne bi razmišljali o nastavku poslovne edukacije ili dodatnog obrazovanja. Radni vijek proveden na istom poslu od zapošljavanja do umirovljenja predstavljao je uobičajeno stanje jedne profesionalne ere, a praktičnih razloga za osobno usavršavanje iz perspektive većine bilo je malo. Kako se vremena mijenjaju!

17.08.2021

Kratka horor priča o povratku na posao nakon odmora i savjeti kako preživjeti blues prvog tjedna

Do prije par dana ste se budili uz zvukove cvrčaka i šuma valova, bez alarma i obaveza te pili kavu po dva sata sve dok nije bilo vrijeme za lagani ručak i čašu vina. Život je izgledao idealno, mirno i sretno. Sad, ponovno vraćeni u regularni život, uz zvukove gradskog prometa, djece koju morate na vrijeme odvesti u vrtić, psa koji vam žvače cipele te gužve na cestama ponovno se uključujete u radni ritam i poslovna očekivanja. I ne, niste baš pretjerano sretni, zar ne?

11.08.2021

„ONA PITANJA“ KOJA NE VOLIMO NA INTERVJUIMA ZA POSAO

+ savjeti recruitera kako korektno odgovoriti na njih