Prijava

Dijeli

Natrag na blog

Q2- Tržište radne snage u drugom kvartalu - HRVATSKA I RUMUNJSKA IZNENAĐUJU S NAJPOZITIVNIJIM PREDIKCIJAMA RASTA

ManpowerGroup anketirao je više od 15.300 poslodavaca u regiji Europe, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) o namjerama zapošljavanja za drugo tromjesečje 2021. Povećanje radne snage očekuje se u 18 zemalja tijekom narednog tromjesečja, ali poslodavci u šest zemalja očekuju i smanjenje broja zaposlenih.

KLJUČNI PODACI GLOBALNO:  • 16% poslodavaca izjavilo je da će cijepljenje biti obavezno za sve njihove zaposlenike

  • U sljedećih 6-12 mjeseci organizacije očekuju povratak 51% zaposlenika na radno mjesto

  • 77% poslodavaca očekuje da će se razine zapošljavanja prije pandemije vratiti do kraja godine


 


KLJUČNI PODACI EMEA:


Predikcije se poboljšavaju ili ostaju iste u sedamnaest zemalja, a padaju u sedam zemalja u odnosu na prvo tromjesečje (Bugarska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Irska i Nizozemska)


Hrvatska (12%), Rumunjska (12%) i Turska ( 10%) predviđaju najveći rast zaposlenosti u regiji, dok se najslabiji rezultati očekuju u Velikoj Britaniji (-5%) i Južnoj Africi (-5%).


U Francuskoj predikcije zapošljavanja rastu za 6% u odnosu na prvo tromjesečje, a poslodavci u građevinskoj industriji i proizvodnji prijavljuju najoptimističnije planove zapošljavanja.


U Njemačkoj su najveći postoci zapošljavanja zabilježeni u sektoru financija i poslovnih usluga (+ 15%), dok ugostiteljski sektor (-16%) izvještava o najlošijem periodu od 2003. godine.


 


Različiti rezultati predikcija kvartala zabilježeni su u tri najveća EU gospodarstva.


Poslodavci u Francuskoj očekuju snažni rast zapošljavanja u svih sedam francuskih industrijskih sektora u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju optimistične aktivnosti zapošljavanja, a perspektive proizvodnog sektora su na najvišoj razini u posljednjih 13 godina.


Međutim, njemački poslodavci izvješćuju o opreznijim očekivanjima vezanim za rast zaposlenosti za drugi kvartal 2021. Prognoze padaju u svih sedam njemačkih industrijskih sektora u usporedbi s prvim tromjesečjem 2021. i prošlom godinom. Poslodavci u građevinskom sektoru očekuju najlošije mogućnosti zapošljavanja u zadnjih sedam godina, dok su projekcije za sektore hotelijerstva i ugostiteljstva najniže od 2003. godine. U Italiji poslodavci očekuju da će smanjiti broj zaposlenika tijekom nadolazećeg tromjesečja jer je nacionalna ekonomska prognoza negativna. Šanse za zapošljavanje padaju u pet industrijskih sektora, kako u odnosu na prethodno tromjesečje, tako i u odnosu na prošlu godinu, uključujući najniže planove zapošljavanja za proizvodni sektor u sedam godina. Hrvatska i Rumunjska zabilježile su najviši postotak rasta zapošljavanja u cijeloj regiji EMEA-e. U Hrvatskoj se očekuje povećanje obujma aktivne radne snage u svih sedam industrijskih sektora tijekom drugog kvartala 2021., dok se rumunjski poboljšava već tri uzastopna kvartala.

11.05.2021

I KANDIDATI SU KUPCI

Pozitivno iskustvo kandidata povećava vjerojatnost da će pojedinci kupiti proizvode ili usluge organizacije, a zadovoljni kupci vjerojatnije će raditi za tvrtke čije proizvode i usluge koriste. Iskustvo kandidata, dakle, ima utjecaj i izvan ljudskih potencijala, izravno utječući na 𝘣𝘳𝘢𝘯𝘥 i profitabilnost tvrtke.

05.05.2021

OUTPLACEMENT TRANZICIJA I NOVA AGILNOST RADNE SNAGE

„Najbolji način da se predvidi budućnost jest da se ona kreira„ Peter Drucker

20.04.2021

Kako se nositi sa stresom?

Današnji ubrzani način života i dinamični poslovni svijet predstavljaju stalni izazov u vidu izvršenja rokova, obaveza i zahtjeva, pa je sasvim logično da u moru očekivanja koji su stvoreni dolazi do napetosti koje se negativno održavaju na naše zdravlje. No što je zapravo stres?