Prijava

Dijeli

Natrag na blog

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!

Manpower SEE grupacija najavljuje službeno uvođenje 4-dnevnog radnog tjedna za sve interne zaposlenike u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Sloveniji nakon uspješnog preliminarnog pilot projekta koji je trajao 4 mjeseca, a koji je pokazao pozitivan utjecaj na dobrobit zaposlenika i produktivnost same tvrtke. Uz već ranije implementirane opcije rada od kuće, Manpower na regionalnoj razini diže ljestvicu i pruža veću dozu fleksibilnosti zaposlenicima pri tome pokazujući primjer drugim partnerima, klijentima i ostalim poslovnim subjektima na tržištu.


  


Ljudski rad i način obavljanja posla je oduvijek snažno pratio napredak ekonomije, znanosti, tehnologije, kao i svih drugih društvenih okvira koji su ga definirali. Sam Henry Ford, legendarni proizvođač automobila, uveo je 5 dana (40 sati) radnog tjedna i time oslobodio subote i nedjelje za svoje zaposlenike davne 1926. godine. Danas, nakon gotovo 100 godina, mnoge tvrtke uviđaju da je vrijeme za nove promjene.


Kada uzmemo u obzir pojave poput nedostatka adekvatnih vještina, talenata, brze promjene u automatizaciji i digitalizaciji, “burn-out” sindrom, stres te konačno, efekte pandemije Covid – 19, dolazimo do zaključka da su fleksibilne politike poslovanja i vrednovanja ljudske produktivnosti jedini način da se zadrži i motivira ljudski kapital koji je dostupan većini poduzeća.


Tako i Manpower, na razini regije kao i u Hrvatskoj u kojoj posluje od 2009. godine, od listopada 2021. pokreće testni pilot 4-dnevnog radnog tjedna u kojem su tijekom zadanog vremenskog roka mjereni svi dostupni kriteriji uspješnosti istog. Počevši od zadovoljstva internih zaposlenih, načina na koji se obavljaju radni zadaci, produktivnosti te do krajnjeg povratnog odgovora klijenata, analitika te konkretni brojevi i rezultati doveli su do trajne implementacije ovakvog vida rada.


Zadovoljstvo, veća motivacija i produktivnost te generalna dobrobit internih zaposlenika dodatno je analizirana kroz interno istraživanje zadovoljstva zaposlenih- Work & well-being.


 


 


Donosimo najvažnije zaključke:  • Probni rok od 4 mjeseca, koji je bio vrlo uspješan, nije donio promjene u zadovoljstvu klijenata i partnera načinom na koji se posluje.

  • Manpower u svim državama zakonski provodi 4-dnevni radni tjedan, pokrivajući sve troškove naknada, doprinosa i beneficija za zaposlenike kao i prije smanjenja radnog vremena.

  • Zaposlenici Manpowera iz svih zemalja regije navode visoku razinu angažmana i dobrobiti u rezultatima ankete koja je provedena nakon implementacije 4-dnevnog radnog tjedna.

  • Istraživanje o radu i dobrobiti pokazuje da 89% zaposlenika smatra da je njihova ravnoteža između posla i privatnog života bolja sada nego što je bila prije uvođenja 4-dnevnog radnog rasporeda. Drastično manji broj zaposlenika razmišlja o promjeni radnog mjesta i karijere.


 


Razlozi implementacije


4-dnevni radni tjedan predstavlja i dalje relativnu novost na svjetskom i domaćem tržištu rada. Također, predstavlja način rada koji bi mogao izravno odgovoriti na nove društvene potrebe i trendove poslovanja te rada, dok bi njegova sve veća implementacija mogla donijeti veće socijalne i održive promjene.


Ideja koja stoji iza 32-satnog radnog tjedna je optimizacija poslovanja i vrednovanje ljudskog rada prema postignutim rezultatima za razliku od zastarjelog i limitirajućeg ograničavanja na satnicu od 40 sati tjedno. Uz olakšavanje stresnih faktora koje često zahtjeva balansiranje privatnog i poslovnog dijela života, skraćeni radni tjedan blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje koje danas postaje sve veći izazov kod radno aktivne populacije.


 


Aleksandar Hangimana, GM Manpower SEE, objašnjava:


"U vrijeme kada ljudski kapital postaje sve važniji i vrjedniji, imamo čast i odgovornost ne samo brinuti o svojim zaposlenicima i procesima, već i o zaposlenicima i procesima velikog broja domaćih i svjetskih kompanija. Svojim primjerom pokazujemo da je naša politika “storyDOING” dominantnija od “pripovijedanja”. Radujemo se što ćemo podijeliti iskustvo četverodnevnog projekta i drugim pravnim osobama kako bi se tržište rada jugoistočne Europe približilo najkonkurentnijim europskim tržištima.”


 


PILOT PROJEKT:


4-dnevni radni tjedan prvi put je testiran u probnom razdoblju od 4 mjeseca. Petak je definiran kao dodatni slobodni dan za zaposlenike. Svaka zemlja regije je pripremila lokalni adaptirani plan za uspostavljanje promjena u operativnim procesima. U svakoj zemlji organizirana su dežurstva petkom kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje poslovnih procesa za sve naše partnere i klijente. Nakon uspješnog probnog razdoblja, službeno i formalno prelazimo na novi raspored od 4 radna dana.


 


Istraživanje o radu i dobrobiti- Work & well-being Manpower SEE


Kako bismo ispitali utjecaj 4-dnevnog rasporeda na interne zaposlenike Manpower SEE regije, proveli smo anonimnu anketu s ciljem procjene:  • Omjera produktivnosti rada i dobrobiti zaposlenika

  • Sposobnosti nošenja s količinom rada i stresa

  • Čimbenika zadovoljstva i zadržavanja zaposlenika

  • Ravnoteže između posla i privatnog života zaposlenika


Rezultati pokazuju vrlo pozitivan utjecaj na dobrobit i angažman zaposlenika. Zaposlenici Manpowera izvještavaju o visokim ukupnim rezultatima (4,92 od 6 mogućih bodova) na ljestvici Work & well-being, koja mjeri 3 važna aspekta vezana uz dobrobit i angažman zaposlenika: snagu, predanost, apsorpciju.


Najpozitivniji rezultat bio je na parametru aspekta predanosti (5,2 od 6 mogućih bodova) koji najbolje predstavljaju izjave i komentari u anketi kao što su: “Ponosan sam na posao koji radim”, “Moj posao me inspirira”, “Oduševljena sam svojim poslom”.


Ovo je snažan i značajan rezultat za Manpower kao tvrtku, koji dodatno dobiva na važnosti ove godine, kada uzmemo u obzir nekoliko studija koje pokazuju povećano izgaranje i lošu motivaciju radne snage u cijelom svijetu. Studija Harvard Business School-a pokazuje da je više od 85% zaposlenika osjetilo kako motivacija, dobrobit i zadovoljstvo na radnom mjestu drastično pada od pojave COVID-19 pandemije. (Macaulay Campbell i Gretchen Gavett, 2021.).


 


 


 


Poboljšanja ravnoteže između posla i privatnog života


Istraživanje pokazuje da je jedna trećina zaposlenih u Manpower SEE (31,7%) izjavila da su vrlo zadovoljni novim načinom rada, a gotovo polovica zaposlenika (45,7%) da su zadovoljni. Postoji i manjina koja i nije toliko oduševljena- njih 16,9% se definiraju kao neutralni, dok njih 5% izražava nezadovoljstvo ili izrazito nezadovoljstvo ovom novinom. 89% ispitanih zaposlenika smatra da je ravnoteža između posla i privatnog života sad bolja nego prije implementacije 4-dnevnog radnog rasporeda.


 


Utjecaj na zadržavanje postojećih zaposlenika


Čimbenici zadržavanja detektirani u istraživanju pokazuju da se zaposlenici slažu s time da su ponosni što su dio tvrtke i preporučili bi je kao dobrog poslodavca svojim prijateljima i obitelji.


Što je zanimljivo, zaposlenici koji su naveli da su nekada u prošlosti razmišljali o napuštanju posla kako bi potražili druge poslovne prilike (41% ispitanika), sada izvještavaju o visokom povjerenju i motivaciji da svoju budućnost grade unutar tvrtke (91% se slaže s tvrdnjom) i izvještavaju o osjećaju većeg zadovoljstva nego prije godinu dana (više od 75% zaposlenika se slaže s tvrdnjom).


 


Jednakost na radnom mjestu


4-dnevni radni tjedan je praktičan pomak prema ravnopravnosti spolova. Rodni jaz u plaćama počinje se jače primjećivati nakon što se žene odluče na osnivanje obitelji. Dok dijete navrši 12 godina, razlika u primanjima naraste na 33% u korist muške populacije, sukladno rezultatima istraživanja britanskog Instituta za fiskalne studije. Dio razloga zašto su žene manje plaćene od muškaraca je taj što često rade manji fond sati nakon rođenja djece, zbog promjene prioriteta prema onim obiteljskim, naspram onih koje zahtjeva intenzivna karijera s punim radnim vremenom.


Manji ugljični otisak


Obveze Manpower-a su smanjenje operativnih emisija (Opseg 1 i 2) za 60% i emisija u lancu opskrbe (Opseg 3) za 30% do 2030. Ovi provjereni znanstveno utemeljeni ciljevi ključni su dio Manpower ambicije da dosegne neto nultu vrijednost do 2045. godine.


Skraćivanje radnog tjedna znači da zaposlenici ne moraju toliko putovati na posao i stoga troše manje goriva, dok se ostalim internim edukacijama zaposlene usmjerava na donošenje više ekoloških odluka i promjena sukladno trendovima poslovanja.


Pravna provedba


Manpower pokriva sve troškove naknada, doprinosa i beneficija za zaposlenike državi kao i prije smanjenja radnog vremena. Dok zaposleni rade 32 sata tjedno, od ponedjeljka do četvrtka, plaće ostaju sveukupno iste, kao i beneficije i daljnja planirana povećanja plaća.


 


O Manpower SEE


Manpower SEE dio je globalne organizacije Manpower, koja je svjetski lider u inovativnim rješenjima za radnu snagu s više od 80 ureda širom svijeta.


S uredima u  Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Sloveniji, SEE grupacija ima veliku regionalnu prisutnost i pomaže tvrtkama i partnerima u transformiranju poslovanja u svijetu brzih poslovnih promjena kroz lepezu inovativnih usluga vezanih za sferu ljudskih resursa kao što su pretraživanje i selekcija, psihometrijska testiranja, razvoj talenata i vještina te drugih HR administrativnih usluga.


Kontakt podaci za više informacija:


Manpower Hrvatska:


https://manpower.hr/aboutus

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

12.01.2022

MOTIVACIJA NA RADNOM MJESTU- Kako potencirati ono najbolje iz sebe kad jednostavno niste svoji

THINK LIKE A PROTON, ALWAYS POSITIVE i ostale mantre sa društvenih mreža Teško je biti potpuno motiviran svaki dan. Svakodnevna motivacija kroz sva aktivna života polja je jednaka podvizima Don Qijota protiv vjetrenjača. Pokušaji da budete visokomotivirani u svakom zadatku, projektu ili kroz čitavi karijerni put ponekad se mogu činiti kao da sami sebe za kosu izvlačite iz živog pijeska. Večina nas ima prirodnu odbojnost prema upornom trudu i lažnom nabrijanom pozitivnom stavu koje nijedan inspirativni quote, ružičasti LinkedIn testimonial ili ogromna količina kofeina ne mogu izvuči iz nas. Ok, dovoljno slikovitih opisa. Ali, učinkovita samomotivacija jedna je od glavnih osobina koja razlikuje profesionalce s visokim postignućima od svih ostalih. Pa kako ostvariti motivaciju čak i kada vam se ne zaista ne da? U određenoj mjeri, motivacija je osobna stvar. Ono što pokreće jednu osobu, na drugu neće imati nikakav učinak. Neki pojedinci jednostavno imaju nešto više inicijative i upornosti od drugih. Stručnjaci su identificirali nekoliko opcija i strategija koje mogu biti učinkovite za većinu nas. Bilo da pokušavate smršavjeti, uštediti za stan ili mirovinu ili sprovesti veliki projekt na poslu, ove smjernice bi vas trebale držati iznad vode. Ako ste podbacili i niste uspjeli postići relativno dostižan cilj zbog odgađanja ili nedostatka predanosti, nastavite čitati dalje.