Prijava

Dijeli

Natrag na blog

Raznolikost, jednakost i inkluzija - Politička korektnost, korporativni trend ili jedina ostvariva budućnost rada?

Raznolikost, jednakost i inkluzija. Pojmovi koji nas šamaraju sa svih strana, od političke scene, modernih IT tvrtki, automehaničarskih radionica, umjetničkih kružoka pa do obrazovnih instituacija, došli su u prvi plan pod svjetla reflektora kao jedini ispravni način funkcioniranja društva u cijelosti. Iako objeručke pozdravljamo propagandu i proklamacije, postavlja se pitanje koliko se zapravo propovijeda a koliko se sprovode principi istoga.

Vratimo se na poslovni sektor- koliko management, voditelji timova, odjeli razvoja poslovanja kao i HR divizije gledaju na „Raznolikost, jednakost i inkluziju“ kao dio employer branding strategije ili neka good to have očekivanja, a koliko shvaćaju ove pojmove kao solidnu, isplativu i održivu poslovnu strategiju budućnosti.


Za početak počnimo od objašnjenja pojmova samih. Raznolikost, vrlo jednostavno, označava raznoliku (po nizu različitih obilježja) radnu snagu. Jednakost definiramo i tretiramo kao pošteno/pravedno odošenje prema zapošljavanju novih i tretmanu postojećih zaposlenika. Inkluzija ili uključivanje je rezultat načina na koji se tretiraju te ranije spomenute različite skupine. Nema sumnje da je poslovanje po principima „Raznolikosti, jednakosti i inkluzije“ esencijalno za budućnost, ali neki i dalje ne shvačaju zašto? Robusna strategija R/J&I, zasnovana na analitici i podacima, pomaže u zadržavanju produktivnih, kreativnih i efikasnih talenata koji posjeduju prave vještine i znanja, povećava kreativnost i stupanj inovativnosti u poslovanju što istovremeno dovodi do dobrih financijskih i tržišnih rezultata.


Budimo i prizemniji, u današnje doba gdje je borba za svakog kandidata velika i gdje defiicit pojedinih zanimanja dovodi do propadanja čak čitavih industrija, moramo obgrliti sve potencijalne talente kako bi osigurali stabilnost poslovanja.



Zadržavanje talenta


Tvrtke koje stvarno sprovode i ulažu u ove politike vide bolje brojeve u retenciji kadrova. Kako tvrtke povećevaju svoja ulaganja u R/J&I kao i ostale razvijne programe, zaposlenici su sretniji i osjećaju veću podršku unutar radnog kolektiva. Zbog toga ostaju dulje kod jednog poslodavca što je velika ušteda s obzirom na to da zapošljavanje novog zaposlenika košta nekoliko puta više nego zadržavanje starog. Poglavito ako uzmemo u obzir vrijeme, energiju i financijske troškove selekcijskih programa, edukacija, onboardinga i slično. Zadržavanje kvalitetnog kadra je danas kritično važna konkurentska prednost na svim razinama, od Uprava tvrtki do radnika na proizvosnim trakama, logisistici ili hospitality sektoru. Iako pomaže u zadržavanju vrhunskih talenata, R/J&I  također pomaže u privlačenju novih talenata bolje kvalitete vještina, kojima je bitna kultura tvrtke u kojoj se razuvijaju, što na kraju rezultira jačom i otpornijom radnom snagom i boljim poslovnim ishodima. Ovaj korak je jako važan jer konkurencija za vrhunske talente postaje globalna zbog digitalizacije, a sve više poslodavaca nudi hibridne/remote mogućnosti rada.


Umanjivanje pravno-administrativnih rizika poslovanja


Budimo realni, danas prokazivanje diskriminacije na radnom mjestu postaje normalno. I napokon se miće svijest i strah od poslodavaca koji su nekad vodili igru čiji je krajni cilj najčešće bio na štetu zaposlenog.


Stoga, tvrtke koje ulažu u R/J&I smanjenjuju rizike u poslovanju. Poduzimajući korake za procjenu i djelovanje u skladu s inkluzivnim politikama, sve na bazi analitike i podataka, tvrtke se štite i smanjuju rizik od sudskih sporova te stvaraju zaštitu od pristranosti i diskriminacije koja na kraju donosi dobro teamu, ali i tvrtki.


Raznolikost i kreativnost


Kritični doprinos različitosti zaposlenih je buđenje kreativnosti, naravno ako se raznolikosti njeguju i poštuju. Zapošljavajući zaposlenike s različitim iskustvom,kulturnim podrijetlom, godinama, razvojnom pozadinom i vještinama, tvrtke šire pool znanja i na bazi iskustvenog uvažavanja dobivaju širi pristup rješavanju zadataka i problema. Zaposlenici se moraju osjećati prihvačenima i sigurnima da govore svoje mišljenje i budu kreativni unutar tima, što na kraju rezultira boljim poslovnim ishodom.


 


Prije samo nekoliko godina postojala je uobičajena zabluda da je raznolikost ‘lijepo imati’. Lijepo, ali ne nužno. Nedostatak iste je danas jako veliki problem poslovanja na tržištu. Poslovni čelnici sada znaju da se raznolikost treba rješavati kao prioritet HR odjela, managementa i uprave, raditi na njenom podizanju i njegovati istu kao blagoslov za poslovanje. Raznolikost, jednakost i inkluzija su mnogo više od prolaznih proklamacija i trenutnih trendovskih HR tema. Danas one formiraju budućnost svake organizacije.

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

23.02.2022

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!