Prijava

Dijeli

Natrag na blog

SOFT SKILLS – VODIČ ZA POSLODAVCE

Zašto su u sve jače digitaliziranom i tehnološki orijentiranom svijetu ljudske vještine potrebnije nego ikad?

Za početak, obratite pozornost na sadržaj vijesti koje se odnose na tržište rada ili čak generalno razvoj poslovanja na globalnoj razini. Generalno, sve imaju zajedničku nit poveznicu – probleme u pronalasku adekvatne količine, ali i kvalitete zaposlenih. Gotovo sve industrijske grane pate od deficita talenata i resursa potrebnih za razvoj. Ozbiljnost situacije drastično raste poglavito u tehnološkom sektoru, gdje je potreba i konkurencija tvrtki još veća i izraženija.


Zašto je to tako?


Danas je svaka tvrtka, što zbog digitalizacije a što zbog posljedica Covid – 19 lockdowna, tech tvrtka koja bar dio poslovanja ima organizirano putem digitalnih alata i resursa. Spomenuta pandemija ubrzala je napore za usvajanje i primjenu novih tehnologija kako bi se poduzećima pomoglo da se pokrenu i ostanu na površini tijekom posljednje skoro dvije godine.


Prema izvješću Manpower  pod nazivom „Stack It Up“ tehničke vještine su u potražnji. Poslovi vezani uz tehnologiju čine više od 50% od 20 najpopularnijih radnih zanimanja poput analitičara podataka, stručnjaka za AI i strojno učenje, stručnjaka za 5 G i Big data, digitalni marketing i strategije, konzultanti za digitalnu transformaciju, programeri aplikacija i softvera te analitičari zaduženi za mreže i informacijsku sigurnost.


Dok je potraga za kvalificiranim talentima u okviru tih zanimanja teška bitka, akvizicija talenta s odgovarajućim soft skills setom je druga, jednako aktualna problematika.


Nije dovoljno samo imati odgovarajuće tehničke vještine.


Kako se tehnologija razvija, ponajprije vođena 5G revolucijom te brzim porastom trenda mobilnog i fleksibilnog rada, raste i potražnja za kibernetičkom sigurnošću i cloud inženjeringom, koja tako mijenja budući profil najtraženijih talenata.


Stručne tehničke kvalifikacije su tražene u tvrtkama raznih sektora, od financijskih i profesionalnih usluga, zdravstva, maloprodaje i e-trgovine, javnog sektora, logistike pa sve do napredne industrijske proizvodnje i još dugog niza sektora.  A kad to dodatno povežemo s rastućom potrebom za ljudskim, soft skills, vještinama za učinkovito izvršavanje tehničkih uloga, jasno je da će potražnja za talentima nastavit vrtoglavo rasti. Pri tom danas dominira potražnja za vještinama poput analitičkog razmišljanja i sklonosti inovacijama, sposobnosti aktivnog učenja, mogućnosti rješavanja složenih problema, kreativnost, leadership kvalitete i društvenog utjecaja, otpornost/tolerancija na stres i fleksibilnost, emocionalne inteligencije te moći uvjeravanja i sposobnosti pregovaranja.


Dosta aktualnih sudionika tržišta, tvrtki koje transformiraju svoje poslovanje nema vještine potrebne za provedbu strategije digitalne transformacije i iskorištavanje potencijala tehnološkog rasta upravo zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Što učiniti po tom pitanju?


Gradite, kupujte, posuđujte i premošćujte prepreke


Promjena u dinamici radne snage i ubrzanje usvajanja raznih novih tehnologija, prisiljavaju organizacije u svim industrijama na preoblikovanje sastava radne snage i preispitivanje mješavine vještina koje su im nužne. Tvrtke žele biti poslodavci po izboru kandidata, postići prednost i te osigurati trajnu konkurentsku prednost na tržištu rada.


Da bi to postigle, tvrtke moraju razviti sofisticirane, konkurentne strategije za izgradnju, kupnju, posudbu i premošćivanje prepreka po pitanju radne snage, kako bi osigurale potrebne specijalizirane talente i sve tražene vještine koje su im potrebne. Što je potrebno za izgradnju, educiranje kupnju, posudbu i premošćivanje?


Drago nam je da ste pitali. Slijedi u nastavku:



  1. IZGRADNJA - Investirajte u učenje i razvoj vještina zaposlenih kako biste razvili potrebni tehnološki pool

  2. KUPITE - Istražite vanjsko tržište i uvoz radne snage kako biste pronašli najbolje tehničke talente koji se ne mogu sami izgraditi u potrebnom roku

  3. POSUDITE - Kultivirajte tehničke talente izvan svoje organizacije, uključujući honorarne, ugovorne i privremene radnike kako biste nadopunili potrebne vještine

  4. PREMOSTITE - Pomozite ljudima da nastave napredovati i učiti kako bi preuzeli nove tehnološke uloge i stekli nove tehničke i soft vještine unutar ili izvan organizacije


 

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

23.02.2022

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!