Prijava

Dijeli

Natrag na blog

„ONA PITANJA“ KOJA NE VOLIMO NA INTERVJUIMA ZA POSAO

+ savjeti recruitera kako korektno odgovoriti na njih

Pristupanje razgovoru za posao prosječnim je kandidatima stresna situacija koja od njih zahtijeva ulaganje izvjesnog vremena i truda za pripremu i istraživanje. No, bez obzira koliko bili stručni, iskusni ili pripremljeni u pogledu skeniranja tvrtke kojoj se pristupa, uvijek postoje ona pitanja, ne vezana uz struku i vještine, koja kandidate tjeraju na razmišljanje i zahtijevaju personalizirane odgovore.


Pripremni “trening” kroz lažne i glumljene intervjue gdje odgovaramo na upravo takva pitanja, uvelike može pomoći da svaki kandidat dobije na samopouzdanju i odlučnosti te u maniri top talenta preživi najteže selekcijske krugove.


U nastavku teksta donosimo neke primjere pitanja i opcije kako adekvatno odgovoriti na njih.



  1. Kako bi Vas opisale sadašnje/bivše kolege? 


Pitanje koje često iznenadi kandidate, ali cilj je kroz njega saznati kako osoba misli da ju druge kolege percipiraju, da li je svjesna svojih prednosti i nedostataka, koliko je važan član tima te koliko je iskrena i realna. Isto tako, govori o tome kakav timski duh kandidat njeguje, koliko mu je suradnja s kolegama važna i koliko je ona profesionalna, prijateljska, kompetitivna ili drugo. 


 



  1. Financijska očekivanja?


Vječno trik-pitanje, odgovor je u motivaciji i obrazloženju iznosa. Kandidat može iskreno odgovoriti koja plaća i dodaci bi ga motivirali za prelazak kod novog poslodavca. Nije potrebno iznositi trenutna primanja, niti je to podatak koji se dijeli s drugim osobama, ali bitno je pratiti tržišne trendove po pitanju primanja, kao i neke karakteristike ovisno o industriji i naravno, kompaniji gdje dolazite na razgovor. Važno je da kandidat zadrži dozu realnosti prilikom formiranja i skaliranja iznosa.


 



  1. Zašto želite napustiti svoju trenutnu poziciju i radno mjesto?


Osoba koja provodi intervju vjerojatno pokušava utvrditi da li je kandidat nezadovoljan svojim trenutnim poslom i zbog kojih razloga, te na takav način procjenjuje postoji li mogućnost da će se isti problemi pojaviti ako se zaposli kod novog poslodavca. Kod tražitelja posla koji su trenutno nezaposleni, ispitivač želi znati zašto su dali ili dobili otkaz. Ovo naizgled jednostavno pitanje zapravo ima svoje zamke. Kandidat odabirom odgovora može iskazati nelojalnost, nepouzdanost ili suptilno kroz krivi odabir odgovora neprofesionalno ocrniti aktualnog poslodavca. Savjet je da fokus prilikom odgovaranja stavite na pozitivne razloge i izazove poput rasta, razvoja, učenja novih vještina te upoznavanja novih načina rada.


 



  1. Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju/našu tvrtku?


Voditelj intervjua je doista zainteresiran za vrijednost koje kandidat može donijeti novom potencijalnom poslodavcu i na koji način njegove vještine i znanja mogu podržati rast organizacije. Također, vjerovatno pokušava zaključiti da li je kandidat za posao zainteresiran za poziciju i tvrtku iz pravih razloga. Kandidatima je na ovom pitanju najvažnije pokazati osobine koje ga čine fit za ulogu za koju prolazi selekciju te također navesti elemente po kojima se njegova poslovna i radna etika, vještine i znanja poklapaju s korporativnim standardima i opisom pozicije.


 



  1. Što vam je važno u radnom okruženju?


Kad recruiter postavi ovo pitanje, pokušava utvrditi da li je kandidat koji traži posao odgovarajući fit za poslovnu i korporativnu kulturu te okruženje organizacije. On također pokušava razumjeti detalje na koje će se ispitanik vjerojatno usredotočiti ako bude zaposlen. Na ovaj način se definiraju vrijednosti kandidata i njegova vjerojatnost podudaranja s ostatkom teama u koji potencijalno dolazi.


 



  1. Zašto bismo vas trebali zaposliti?/Što vas čini najboljim kandidatom za ovu ulogu?


Voditelj razgovora pokušava utvrditi ima li osoba koja traži posao odgovarajuće vještine, znanje i iskustvo za posao i procjenjuje samopouzdanje i sposobnost kandidata da ostvari maksimalni učinak u ulozi za koju se prijavio. Prije odgovora na ovo pitanje, kandidati moraju sami znati koliko potrebnih vještina i kvalifikacija imaju za uspješno obavljanje određenog posla i to prezentirati ispitivaču kroz razgovor.


 



  1. Ispričajte situaciju u kojoj ste bili neuspješni?


Recruiter pokušava utvrditi je li osoba koja traži posao iskrena kada priznaje neuspjeh. Također, pokušava otkriti uči li kandidat na svojim pogreškama te preuzima li dovoljno, premalo ili previše rizika na poslu. Kod ovakvog pitanja najbolje je biti iskren, prikazati situaciju i načine na koje ste sanirali eventualnu štetu.


 



  1. Ispričajte svoj najveći poslovni uspjeh i/ili situaciju na koju ste posebno ponosni?


Kroz ovo pitanje, ispitivač pokušava utvrditi što je važno i vrijedno za tražitelja posla i u kakvom će okruženju uspjeti. Odgovorom dajete do znanja sistem nagrada i motivaciju iza svog rada.


 



  1. Recite mi kako rješavate sukobe na poslu?


Ispitivač pokušava utvrditi je li osoba koja traži posao pravedna i objektivna u rješavanju sukoba na radnom mjestu. Sukob sam po sebi je u nekim formatima neizbježan, pa ispitivač želi znati upravljate li takvim situacijama na konstruktivan ili destruktivan način.


 


Svaki kandidat prilikom odgovaranja na ovakve tipove pitanja koja nisu nešto originalna, ali jesu česta mora imati na umu da je poželjno da je odgovor kratak i jasan, ne duže od dvije minute za svako pitanje. Također, važno je da bude pozitivan i istinit. Svaki kandidat koji odvoji vrijeme za uvježbavanje odgovora na ovakva pitanja osigurava si manje stresan i mučan razgovor za posao

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

23.02.2022

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!