Prijava

Dijeli

Natrag na blog

TEHNOLOŠKI VAL I TRŽIŠTE RADA

KAKO ĆE 5G TEHNOLOGIJA I 4. INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA UTJECATI NA POSLOVE BUDUĆNOSTI?

Nema sumnje da će infiltracija 5G tehnologije promijeniti način na koji radimo - ali što će se točno promijeniti i trebaju li se tehnološki profesionalci, ali i oni iz drugih industrija brinuti?


 


5G je sadašnjost, mreža infrastrukturno jača svaki dan svugdje oko nas, bez obzira na set back koji je došao u formi pandemije Covid-19. Sve veći broj tehnoloških i ne-tehnoloških sektora preuzima beneficije napretka i jašu na valu brzog prijenosa podataka, modernizacije i digitalizacije poslovanja. Većina rasprave oko 5G fokusira se na to kakav će učinak imati na način na koji svijet posluje ili na način na koji potrošači komuniciraju s tehnologijom. To uključuje i  glavni segment na koji 5G može imati najveći utjecaj a to su radnici i tržište rada.


 


5G obećava velike promjene u mnogim industrijama, vidljive na svim razinama poslovnih vertikala. Svi profesionalci koji rade s tehnologijom, od customer service operatera do radnika tvorničkog pogona prehrambenih kombinata, osjetit će učinke 5G promjena. Različite vrste poduzeća pristupit će 5G-u na različite načine. Dok za neke neće biti puno promjena jer ionako obavljaju poslovanje uz visok stupanj digitalizacije, drugima će udar biti ogroman što će se postepeno pokazivati kroz godine upoznavanja i primjene tehnologije. Do pojave 4G mreža nismo ni pomišljali na servise poput Ubera ili Wolta, već su oni došli postepeno kroz sve jaču primjenu blagodati mreže. Tako će i za široko rasprostranjenu upotrebu 5G tehnologije treba vjerojatno pet do sedam godina


 


„Future looks bright“  ili  pozitivan scenarij o tome kako će 5G utjecati na budućnost rada?


5G je stvarnost i sadašnjost, ali nema potrebe za panikom. Imamo nekoliko godina da se pripremimo za sve poslovne i životne promjene koje će donijeti. Široko rasprostranjeni rad na daljinu pojačao je potrebu za širim pristupom internetu, uključujući 5G mreže čija latencija čini drastičan iskorak u remote profesijama. Pandemija je sama po sebi ubrzala i promijenila način na koji učimo, radimo i družimo se s kolegama, ali što nas sve očekuje u godinama koje dolaze?


 


U izvješćima brojnih stručnjaka vezanih za to područje možemo razaznati pozitivne prognoze i predviđanja da će šira implementacija 5G tehnologija dovesti do rasta radnih mjesta, boljih radnih mjesta i smanjene ekonomske nejednakosti. U ovom segmentu mi se držimo analize tih pozitivnih promjena koje možemo svesti na tri ključne točke.


 



  1. Više radnih mjesta


5G tehnologiju nazivaju "katalizatorom sljedeće industrijske revolucije". Nico Grant iz Bloomberga rekao je da postoji "veliko očekivanje" da će 5G značajno pogurati Internet stvari (IoT) naprijed. Nastavno na to možemo očekivati i veće širenje "pametnih" tvornica koje proizvode takve uređaje. Trenutno strojevi u tvornicama šalju i primaju podatke usporenim mrežama različitih, niske propusnosti i velikih kašnjenja. 5G će vjerojatno zamijeniti tehnologije poput Etherneta, WiFi-a i 4G LTE-a, što će učiniti isplativije kupnju i postavljanje robota. Krajnji su rezultat vjerojatno pametnije tvornice s više automatizacije. Iako postoji široka zabrinutost da će automatizacija dovesti do smanjenja plaća i gubitka posla, podaci pokazuju da odnos između automatizacije i zaposlenosti i plaća nije jednostavan i jednostran. Iako automatizacija zamjenjuje postojeće poslove, ona također stvara nova radna mjesta. Očekuje se da će 5G tehnološki napredak kroz 15 godina stvoriti 4,6 milijuna više radnih mjesta nego što bi se ostvarilo nekim normalnim gospodarskim rastom i ciklusima. Na to ukazuje činjenica da je sama izgradnja 5G mreže do svibnja 2020. godine povukla 106.000 novih radnih mjesta samo u SAD-u.


 


Zbog same prirode tehnologije očekuje se da će 5G značajno potaknuti zapošljavanje u poljoprivredi, građevinarstvu, komunalnim uslugama, proizvodnji, prijevozu i skladištenju, obrazovnim uslugama, zdravstvu i javnoj upravi. Iako će povećana automatizacija vjerojatno imati pozitivan učinak na sveukupni rast radnih mjesta, važno je imati na umu da to također može povećati postojeće razlike između gradova s visokim industrijskim rastom i ruralnih područja.


 



  1. Bolji poslovi


Naravno da nitko ne negira prvotne gubitke radnih mjesta radi povećane automatizacije raznih procesa, ali očekuje se će poslovi koje stvara 5G biti bolje plaćeni od onih koje ćemo vjerojatno izgubiti. Kompenzacijska sila koja se veže na 5G presudna je u post Covid-19 svijetu gdje smo se u kratkom vremenu usmjerili na brzo online učenje i remote rad. Danas je većina tvrtki usmjerena na automatizaciju svakog koraka poslovanja i usmjeravanje radnika na razvoj vještina budućnosti koje se vežu uz egidu soft skills.  Inženjeri i programeri bit će posebno traženi kako bi 5G upotreba postala stvarnost. Problem leži u tome hoće li obrazovni sustav i sve opcije dodatnog usavršavanja uspjeti odgovoriti na potrebe dovoljno brzo.


 



  1. Smanjenje ekonomske nejednakosti


Velika većina novih visoko plaćenih poslova odlazi visokokvalificiranim radnicima poput programera softvera. Tehnologije su zamijenile radnike na prodajnom pultu trgovina, administrativnim zadacima i obradi baznih informacija. Suprotno tome, Big Data analitika i brze komunikacije poboljšali su položaj ljudi s inženjerskim, kreativnim i dizajnerskim vještinama te ih učinili bolje plaćenim i traženim kadrom. Neto učinak ovih promjena doveo je do smanjenja potražnje za niskokvalificiranim informatičkim radnicima, istovremeno povećavajući potražnju za visokokvalificiranim.


 


5G će stvoriti radna mjesta koja ne spadaju unutar „blue collar ili white collar podjele,  već su "mješoviti" kognitivno-fizički 'kvalificirani poslovi.  Trebat će nam instalateri, inženjeri i tehničari kako bismo primijenili i povezali senzore koji napajaju 5G za fizičku industriju, uključujući poljoprivredu, energetiku, građevinarstvo, proizvodnju, transport i zdravstvo. Dobitak od produktivnosti izazvane digitalizacijom će povećati prihode, kvalitetu posla i međunarodnu konkurentnost za industrije poput proizvodnje, građevinarstva i zdravstva.


 


 


Kako se pripremiti za svijet 5G tehnologija?


U prvom roku, ova disruptivna tehnologija će promijeniti i uzdrmati sve strukture društva, od načina na koji komuniciramo, kupujemo, družimo se, putujemo pa i do toga kako i gdje radimo.


Tehnološka pismenost, spremnost na upskilling i usavršavanja u različitim gospodarskim granama znače i bolji položaj na tržištu rada. Statičnost profesija i opcije jednog radnog mjesta do kraja života su stvar daleke prošlosti. Sve generacije, od Baby Boomera, Millennial generacije pa do Gen X ili Z moraju biti spremni na česte promjene poslova i prihvatiti činjenicu da je važno ostati kognitivno fleksibilan i biti u toku s novim tehnologijama. Uz tehničke vještine i tehnološki razvoj važno je adekvatno razvijati i soft skills i kreativnost.


Ukoliko ju primijenimo uz dobra moralna načela i pametno integriranje, 5 G tehnologija i razvoj vezan uz nju može poslužiti kao univerzalni alat za brisanje svih diskriminativnih pojava na tržištu rada. Spol, dob ili nacionalnost u doba velikih tehnoloških promjena više neće biti faktor osude ili razdvajanja jer će se poslovanje u velikoj mjeri odvijati iza ekrana ili digitalnih platformi. Oni poslodavci ili zemlje koje na vrijeme počnu edukacije manje atraktivnih radnih skupina u smjerovima potrebnim za poslove budućnosti, otvorit će vrata visokoj produktivnosti i osigurati stručnost i znanja potrebna za 5G revoluciju.

29.03.2024

Kako ponovno preuzeti kontrolu nad vlastitom karijerom?

Jeste li ikada imali zastrašujuć osjećaj da ste zanemareni na svom poslu? Taj osjećaj kada se čini da vas je menadžer stavio na čekanje dok istražuje sve druge opcije? Da ste zanemareni unatoč osjećaju da je vaše vrijeme za uspjeh? To se događa najboljima od nas, bez obzira na posao. Zapravo, ova razočaravajuća situacija je navela komičara Roya Wooda Jr. da napusti svoju ulogu kao dopisnika Daily Showa.

23.02.2022

RADNI TJEDAN OD 4 DANA - PRIČA O REGIONALNOM USPJEHU FLEKSIBILNOG I HIBRIDNOG RADA

Nakon uspješnog pilot testiranja, Manpower SEE implementira 4-dnevni radni tjedan za sve zaposlenike u jugoistočnoj Europi!