Prijava

Dijeli

Natrag na blog

OUTPLACEMENT TRANZICIJA I NOVA AGILNOST RADNE SNAGE

„Najbolji način da se predvidi budućnost jest da se ona kreira„ Peter Drucker

Trend sve bržih horizontalnih i vertikalnih promjena na tržištu rada iziskuje i sve brže reakcije u vidu učenja novih vještina ili prilagodbe postojećih. I dok tradicionalni sektori koji su u prošlosti imali veliki broj zaposlenih smanjuju te brojke radi uvođenja tehnologije ili pada na tržištu, drugi to čine radi pravovremenog odgovora na nove zahtjeve ekonomija. Tu se pojavljuje outplacement.


 


Kao jedan vid eksterne podrške i mosta tijekom proces otpuštanja radnika na „uspješan“ i miran način, outplacement je eksterna podrška tijekom procesa otpuštanja djelatnika s ciljem uspješnog raskida poslovnog odnosa između poslodavca i posloprimca. U Hrvatskoj, relativno je marginaliziran kao način zadržavanja pozitivnog korporativnog imagea, ali u pandemijskom razdoblju upiti za ovakvim načinom konzultacija su sve češći.


 


Otpuštanja, bila popratna posljedica ekonomskih kriza ili digitalne transformacije, stresan su događaj za svakog radnika. Prvi cilj outplacementa  je upravo redukcija i kontrola stresa i negativnih emocija bez umanjivanja težine situacije, čime samom radniku dajemo mogućnost da bez gorčine i u najboljoj mentalnoj formi upoznaje potencijalne nove poslodavce. Definiranjem, implementacijom i provođenjem kvalitetnih i efikasnih mjera znatno će se ublažiti negativne posljedice otpuštanja djelatnika. Karijerni coaching i profesionalna podrška trenera dovode do toga da se zaposlenicima nudi stvarnu priliku za napredak. Treneri s osobama uključenima u outplacement programe detaljno prolaze sve korake i aktivnosti u procesu traženja posla.


  


Od osvježavanja životopisa, do dodatnih treninga i evaluacija, pripreme za razgovor za posao i testiranja, sve do direktne preporuke kandidata postojećim klijentima i podrška pri organiziranju upoznavanja kandidata i potencijalnih budućih poslodavaca.  


 


Tvrtke i pružatelji usluga outplacementa moraju osigurati adekvatno i pravovremeno (in real time) vrednovanje i analitiku ​​nestalnog tržišta poslova tako da kvalitetno mogu odgovoriti na sve promjene klijenata. Podaci i sposobnost njihove analize ključni su podjednako za konzultante, tvrtke koje žele osigurati maksimalnu efikasnost svojih radnika ili zaposlenike koje razvijaju nove vještine i tako pronalaze nove pozicije. Kratkoročno, tvrtkama to znači veći uvid u realno stanje produktivnosti temeljen na analizi većih skupova mjernih i statističkih podataka.


 


Već sad, a daleko više u budućnosti, umjetna inteligencija (AI) i prediktivna analitika pomoći će u postizanju preciznosti odluka vezanih za edukaciju, selekciju ili otpuštanja u stvarnom vremenu. Budućnost outplacementa kombinirat će podjednako analitiku i emocionalnu inteligenciju vođa u dvosmjernoj, responsive evoluciji rada. Outplacement proces će sve više dobivati na važnosti za sve organizacije i pojedince u procesu oporavka od pandemijskih posljedica, istovremeno stvarajući samopouzdanu, mobilnu i visokoefikasnu radnu snagu koja se je sposobna se suočiti s izazovima u godinama koje dolaze.

09.06.2021

Što smo naučili od nogometa?

Natjecanje u nogometu uči nas mnogo više od pravila igre; pruža nam alate koji se prenose u ostale aspekte našeg života. Nogomet zahtijeva brzo razmišljanje, brzu akciju i sposobnost da budemo dio tima, a te vještine nam pomažu da ostanemo fokusirani i produktivni kako u osobnom tako i u profesionalnom životu. Zagrebali smo ispod površine te Vam u nastavku donosimo što smo naučili od najpopularnijeg sporta na kugli zemaljskoj.

07.06.2021

POKRENUT JE SKILLS POWER – PROJEKT KOJI DONOSI REVOLUCIJU USAVRŠAVANJA I CJELOŽIVOTNOG OBRAZOVANJA

U partnerstvu s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Romskom organizacijom mladih Hrvatske i Hrvatskim Zavodom za zapošljavanjem tvrtka ManpowerGroup Hrvatska pokrenula je projekt Skills Power ili Moć Vještina.

31.05.2021

TOP 5 ZANIMANJA / SEKTORA U POTRAŽNJI

Iako je gospodarski rast preduvjet za otvaranje novih radnih mjesta, važno je i da rast nastaje u sektorima koji imaju potencijal apsorbirati nezaposlenu radnu snagu u velikoj mjeri čime se doprinosi stabilizaciji i općem boljitku tržišta rada, a samim time i ekonomije.