Prijava

ABECEDA GENERACIJA

07.10.2021

Alija Ibrišević, Program Director Alija Ibrišević, Program Director

ALIJA IBRIŠEVIĆ- UP CLOSE&PERSONAL KANDIDATA KOJEM NIKAKVE GRANICE NISU STRANE

Otvorio bi ovo izlaganje sa svojom osobnom definicijom uspjeha.

Za mene, uspjeh je kada idete iz neuspjeha u neuspjeh bez gubitka entuzijazma. Postoji i uzrečica „nije važno koliko puta padnete nego koliko puta se dignete“.

Put iz neuspjeha u neuspjeh bez gubitka entuzijazma i motivacije, pratio me je suštinski  od prvog zaposlenja do današnjeg posla. Zahvaljujući nekim sretnim kamenčićima na tada izglednim stranputicama, među kojima je bila i suradnja s agencijom Manpower, nisam nikada gubio entuzijazam i nadu za bolje poslovno sutra. Razlog je bio jednostavno taj što sam oduvijek shvaćao da iza svakog teškog perioda stiže onaj bolji. Nazovite me optimistom, ali tom tezom se vodim kroz cijeli život.

Dopustite da vas provedem kroz svoj životni put nekom kronologijom važnih, recentnih događanja:

2009.: Upisao fakultet

2012.: Zaručio se

2014.: Završio fakultet

2014.: Oženio se

2015.: Upisao master studij

2015.: Prvo zaposlenje

2016.: Drugo zaposlenje

2017.: Treće zaposlenje

2020.: Pokretanje vlastitog biznisa za proizvodnju kolača

2020.: Gubitak stalnog zaposlenja

2020.: Zatvaranje pokrenutog biznisa

2020.: Četvrto zaposlenje

2021.: Apliciranje na  natječaj za posao koji trenutno radim

2021.: Zaposlenje na poziciji program direktora i početak rada

 

Primjećujete da i nije uvijek bilo glatko?

Prvo zaposlenje nakon završetka studija se dogodilo preko poznanika koji nije imao potrebu za stručnim kadrom, ali me je zaposlio zbog državnih poticaja i subvencija. Drugi posao sam dobio putem aplikacije na konkurs u kome je firmu pod stečajem kupio investitor iz UAE. U tom trenutku im je bio potreban stručni kadar i zaposlili su sve kandidate koji su i aplicirali na konkurs.

Treće zaposlenje se desilo kao posljedica loših radnih uvjeta kod prethodnog poslodavca, gdje su se nakon godinu dana i nakon uspješne revitalizacije i pokretanja proizvodnje, rješavali viška radne snage kroz sistematizacije, promjene radnih mjesta te smanjenje novčanih primanja.

Da ne gnjavim detaljima, nakupilo se tu svakakvih iskustava. Ono pozitivno koje mogu istaknuti je upravo ovo zadnje za poziciju i posao  koji trenutno obavljam . Na društvenoj mreži LinkedIn sam pronašao natječaj, uz dva klika se prijavio i kroz online selekciju agencije te online/live razgovore s poslodavcem ostvario željeno zaposlenje i uzbudljiv posao u dobrom teamu. Tehnologija, digitalizacija i modernizacija selekcijskih procesa, od portala za oglašavanje poslova, društvenih mreža, mailova, video call servisa i online razgovora uvelike su olakšali i brisali granice između BiH gdje sam rođen i Hrvatske u kojoj trenutno radim. Kroz cjelokupni proces sam imao odličan uvid koliko agencije za zapošljavanje olakšavaju stres kandidatu i prikupio znanje na koji način se najbolje predstaviti kao individua, koji ambijent izabrati za online sastanak, na koji način izraditi prezentaciju biografije te ostale detalje koji donose finalnu odluku.

Savjeti iz sadašnje perspektive

S određenim životnim iskustvom i s uvidom u današnje tržište rada koje je orijentirano na kandidate mogu reći da su presudni faktori prilikom izbora posla, čak i prije samog apliciranja na oglas, status tvrtke, socijalna odgovornost poslodavca, vodeća pozicija u sektoru, transparentnost te traženi i ponuđeni uvjete u samom oglasu. Nakon procesa apliciranja i obavljanja razgovora za posao, na izbor poslodavca utječe svakako prvi stečeni dojam, uočeni odnosi između zaposlenika i atmosfera u radnom kolektivu, visina plaće i ostali benefiti koje poslodavac nudi.

S obzirom na protekli „turbulentan period“ kada je u pitanju karijera, a koja je sa sobom nosila i lijepa i manje lijepa iskustva, mogu zaključiti samo da prošlost treba ostaviti iza sebe kao podsjetnik i smjernicu kakve greške i poteze ne smijemo ponavljati u budućnosti. A u budućnosti se, naravno, vidim kao uspješna i u potpunosti ispunjena i zadovoljna osoba.

Rad i motivaciju za rad opisujem kao djelovanje neke sile koja je određena kao umnožak sile i prijeđenog puta u smjeru duž kojeg se obavlja rad. Pomalo tehnički, ali nadam se da shvaćate. Shodno definiciji za rad, sile koja mene motiviraju za rad i uspjeh su svakako osjećaj osobnog postignuća, uvažavanje od strane okoline i kolektiva, mogućnost učenja i dobivanja novih znanja, iskustva i napredovanja, pozitivna radna atmosfera, dobar tim suradnika, ostvarivanje pozitivnih rezultata te na kraju adekvatna novčana primanja koja prate i na osnovu čega se u suštini i vrednuje trud, rad i zalaganje.

Balans između privatnog života i posla?

Balans između privatnog života i posla prvenstveno ogledam u  životnom stilu za koji se trudim da podjednako bude posvećen mentalnom, fizičkom i emocionalnom zdravlju, pri čemu efektivni balans računam u uspjehu i zadovoljstvu te ako svakog dana uspijem ostvariti i jedno i drugo taj dan smatram uspješnim.

Kroz dosadašnju radnu karijeru uspio sam se uskladiti i za sve u životu postaviti vremenski okvir u kome održavam ravnotežu između privatnog i poslovnog, trudeći se da ne upadnem u zamku odlaganja koja je najveći kamen spoticanja. Razlog tome je što uspostavljenja ravnoteže ne bi trebalo značiti uvođenje drastičnih promjena na relaciji privatan život i posao, već se definira kroz uvođenje sitnica i investicija na cjelokupnom životnom planu, targetirajući pravo mjesto i pravo vrijeme s ciljem radikalne promjene kvalitete i privatnog života i posla.